Sisteme de desfumare si stingere

Se folosesc sisteme speciale de ventilare natuarala sau mecanica, pentru introducerea de aerului proaspat si evacuarea fumului din spatiul respectiv.

Pentru diminuarea concentratiei gazelor toxice/explozive, in urma unei comenzi venite de la sistemul de detectie si avertizare incendii, se introduce aer proaspat si se evacueaza fumul. Procesul continua cel putin pina cind concentratia scade sub limita de alarma. In functie de gazul monitorizat (CO, CH4 etc), se folosesc detectori speciali iar instalatia este proiectata conform prevederilor legale specifice.

Sistemele de desfumare sunt realizate conform normativelor europene EN 12101 2, cu marcaj CE.

Sistemele de desfumare sunt sisteme destinate acoperisurilor halelor si constructiilor industriale, comerciale si civile si, de asemenea, sunt niste sisteme obligatorii conform noilor norme europene de securitate antiincendii, fiind necesar ca orice constructie cu destinatie industriala sa fie acoperita cu evacuatoare de fum si caldura intre 1 si 5% din suprafata utila a constructiei, in functie de destinatia si riscul la incendiu al acesteia.

Elementele ce compun sistemul de evacuare de fum si caldura sunt:
  • usi rezistente la foc sunt elemente mobile de protectie a golurilor de circulatie; au rolul de a limita extinderea incendiului si de a opri trecerea fumului in spatiile protejate
  • centrala de comanda aceasta face parte din sitemul se detectie si avertizare incendiu
  • trape fum sunt dispozitive de evacuare a fumului ce se monteaza la partea superioara a constructiei si care pot fi actionate automat sau manual
  • canale incombustibile sunt realizate din materiale rezistente la foc minim 15 min
  • ventilatoare pentru evacuarea fumului la 4000 C timp de minim 1 ora
  • dispozitive de actionare electrica a usilor trapelor ventilatoarelor.

Trape de fum

Trapele de fum sunt formate din doua rame realizate dintr-un profil de aluminiu special proiectat pentru o asezare orizontala sau, dupa caz, pentru o panta a acoperisului de pana la 15%, prin intermediul unui rebord realizat din rasina poliesterica armata cu fibra de sticla (P.A.F.S.), sau din tabla zincata si prevopsita ce poate fi izolata termic sau nu, dupa cerinte. Rebordul din P.A.F.S. este adaptat la orice forma, cute sau suprafata a acoperisului.

Rebordul din tabla se poate realiza cu suport pentru hidroizolare cu membrane bituminoase, PVC sau TPO.

Deschiderea acestor trape este realizata de un motor liniar oleo-pneumatic segmentat, in care ultimul segment realizeaza o deschidere mai lenta (respectiv segmentul de deschidere peste 90° Se poate realiza si o deschidere cu comanda manuala, daca se monteaza si un sistem pirotehnic care se poate conecta la o centrala antiincendiu. Centrala antiincendiu va primi un impuls electric, va exploda, va sparge fiola si astfel se va realiza deschiderea.

Trapele de fum si caldura se pot incadra in luminatoare sau pe acoperis

O alta componenta vitala a unei trapei de fum este supapa. Aceasta este un sistem care da efectiv comanda de deschidere a trapei in felul urmator: cand gazele fierbinti sau focul ajung in zona trapei, aceasta este prevazuta cu o fiola calibrata la 68°, 93°, 110° sau 141°C, care se sparge automat la temperatura respectiva, eliberand un ac din otel care inteapa o butelie incarcata cu CO2, actionand astfel deschiderea inchizatorului pneumatic si a pistonului liniar.